08dec 19

Intuïtief filmproject - Antwerpen

Gräns (Ali Abassi)

Timotheus brengt films die een energetisch of intuïtief aspect van het leven belichten. Het zijn schitterende films die vaak nooit de filmzaal halen wegens: te moeilijk, te spiritueel of te controversieel. Cinefiel Carl Vanderheyden zal telkens de film inleiden. We nodigen je uit om achter de beelden te kijken en de wetten van het spirituele universum van de filmregisseur te herkennen. Na de film is er de mogelijkheid tot gezellig napraten met een drankje in de bar van de filmzaal in de benedenverdieping.

In het magisch-realistische Gräns krijgt Scandinavische folklore een nieuwe, eigentijdse betekenis. Ali Abbasi schotelt de kijker een duister, gedurfd sprookje voor over een eigenaardig ogende Zweedse douanier.

Tina (Eva Melander in een prachtrol) beschikt over een uitzonderlijke gave: ze kan op afstand ‘schaamte, schuldgevoel en woede’ ruiken. In een terminal in de haven van Stockholm snuift ze met haar neus richting groepen passagiers. Het tafereel ziet er mede dankzij Tina’s eigenaardige uiterlijk nogal dierlijk uit: ze lijkt op een Neanderthaler met haar borstelige wenkbrauwen, grijze huid en grove jukbeenderen.

Tijdens haar diensten stuit ze op een clochard-achtige verschijning, die niets onbetamelijks bij zich draagt en dezelfde robuuste uiterlijke kenmerken vertoont als zijzelf. Zijn er meer zoals zij? De realiteit ontvouwt zich gaandeweg, in deze duistere, gedurfde en groteske verfilming van een Scandinavische mythe. Abbasi gebruikt op knappe wijze conventies uit de genrefilm om het verhaal een eigentijdse betekenis te geven: zet minderheden niet weg als ‘anders’.

Prijs:  9 euro

Inschrijving en betaling:  Via cinemacartoons.be of ter plaatse aan de kassa

Details

Data
zondag 08 december 2019, 19:45-22:00
Locatie
Cinema Cartoons, Kaasstraat 4-6, 2000 Antwerpen
Route
Organisator
Timotheus
Lesgevers
VANDERHEYDEN Carl
Prijs:
€0,00

Heb je een vraag over deze activiteit?
Contacteer ons.

Deze activiteit laat (nog) geen inschrijvingen toe

Terug naar overzicht