04mrt 22

Causerie - Timotheus in gesprek met Marc Colpaert

Over soefisme of hoe de islamitische mystiek ook behoort tot ons erfgoed

Als cultuurfilosoof en journalist heeft Marc Colpaert in het bijzonder aandacht voor en kennis over het oosten. Na 11 september 2001 tracht hij in publicaties een ander licht te werpen op de islam. Zo vertaalde hij het boek ‘Soefisme, een kennismaking’ van W. Chittick en onlangs verscheen zijn vertaling van ‘Heilige Verbeelding’ over Muhyi al-din Ibn al- Arabi, de ‘Grootste Meester’ van het soefisme in de 13de eeuw naast Rumi. Muhyi al-Din ibn al-Arabi, is waarschijnlijk de meest invloedrijke denker en soefi uit de islamitische geschiedenis. In zijn kosmologie speelt de wereld van de verbeelding een cruciale rol als de noodzakelijke aanvulling op het rationele denken. De verbeelding helpt de mens zichzelf te ‘vinden’ en te bestaan. 

LEES MEER

De opbrengst van de avond gaat naar Cimic vzw. Cimic is een expertisecentrum en opleidingscentrum rond intercultureel gedachtegoed dat in 1994 is opgestart en nu sinds enkele jaren buiten hogeschool verband bestaat.

Doelgroep: voor iedereen toegankelijk

Belangrijk:

  • Om deel te nemen heb je toegang tot het internet, een computer of laptop met webcam en liefst ook een koptelefoon (om echo geluidsinterferentie te voorkomen) nodig.
  • Je kan inschrijven tot ten laatste 4 uur voor de start.
  • Je ontvangt ongeveer een uur voor de start via mail een link om je te verbinden met de live uitzending.
  • Als je inschrijft krijg je achteraf de opname toegestuurd.
  • Als je niet rechtstreeks via de link in de mail met ZOOM kunt verbinden, kopieer de hyperlink en plak die in de kleine zoekfunctie bovenaan het tabblad.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de vereiste technische vaardigheid om te werken met ZOOM.

Wil je Timotheus-ambassadeur worden?

Je kan ook je vrienden en/of familie uitnodigen om mee te luisteren, zo breng je als ambassadeur nieuwe mensen aan in de grote Timotheus familie. Stuur hen deze link: https://inschrijven.timotheus.org/cursussen/causerie-timotheus-in-gesprek-met-wouter-torfs

Details

Data
vrijdag 04 maart 2022, 19:30-21:00
Toevoegen aan agenda03/04/2022, 19:30-21:00Europe/BrusselsCauserie - Timotheus in gesprek met Marc ColpaertOver soefisme of hoe de islamitische mystiek ook behoort tot ons erfgoedZOOM, online platform
Locatie
ZOOM, online platform
Organisator
Timotheus
Lesgevers
VANDEVORST Philippe
Prijs:
Vrije gift (minimum €5.00)

Heb je een vraag over deze activiteit?
Contacteer ons.

Log je in om je in te schrijven

Terug naar overzicht