18jul 21

Energetische exploratie van de Bospolder en Oude Landen

De oerkracht van de natuurgebieden

Deze wandeling maakt deel uit van het project 'Het Schijn van Antwerpen'. We verkennen één draadje in de grote Antwerpse spaghetticluster maar al vrij snel zal duidelijk worden dat dit draadje verbonden is met een heleboel andere. Aandacht voor één plek triggert andere plekken. Belangrijk hierbij is ook het opvolgen van de synchroniciteit die zich na elke invoeling manifesteert in vormgeving in en buiten de stad. Binnen dit psycho-ecologisch project 'Hoeders van de regio Antwerpen' ligt onze focus de laatste maanden op een aantal natuurgebieden die zich uitstrekken boven het centrum van Antwerpen rond de A12 en beide zijden van de E19.

Twee bijzondere plekken in dit verhaal, de Bospolder en de Oude landen, leunen als verdoken pareltjes aan bij het huidige havengebied. Beiden authentieke natuurgebieden zijn verbonden met het zeer oude cel-geheugen van Antwerpen. Vroeger behoorden ze tot de bewoonbare eilandjes in het bekken van het Groot Schijn. Van oorsprong was dit een zeer moerassig gebied met heel wat beken en bronnen in het hinterland. De natuurwezens waren er bijzonder talrijk en gul, en dat zijn ze nog altijd. Krachtige metafoor hiervoor is het beeld van de Romeinse godin Flora, met als attribuut de hoorn des overvloed. Zij vertoeft aan de vijver in de tuin van het waterkasteel “Hof van Veltwijck” en vlakbij de ingang van het natuurpark Oude Landen. Zowel in de Bospolder als in de Oude Landen krijg je heel snel contact met de oudste menselijke bewoning in de Antwerpse regio en voel je alle aspecten van hun symbiotisch samenleven met die natuur. Toch zijn beide gebieden enigszins verschillend.    

Deze wandeling maakt deel uit van een serie verdere exploraties in en rond Antwerpen in de loop van het komende jaar. Ook een verkenning van de Laarse Beek die stroomt door het Peerdsbos en het park van Brasschaat en de connectie van dit netwerk met Vordenstein staat op ons programma. Verder door in het najaar schuiven we langzaam op richting centrum.

Opmerking:

  • Afspraak aan de parking van het waterkasteel Hof van Veltwijck, Veltwijcklaan 27, 2180 Antwerpen.
  • Belangrijk: voorzie stevige stapschoenen en een plastiek zeil om op te zitten tijdens de meditaties.
  • Neem je picknick en drank mee. 

Details

Data
zondag 18 juli 2021, 10:00-17:00
Toevoegen aan agenda07/18/2021, 10:00-17:00Europe/BrusselsEnergetische exploratie van de Bospolder en Oude LandenDe oerkracht van de natuurgebiedenParking waterkasteel Hof van Veltwijck, Veltwijcklaan 27, 2180 Antwerpen
Locatie
Parking waterkasteel Hof van Veltwijck, Veltwijcklaan 27, 2180 Antwerpen
Route
Organisator
Timotheus
Lesgevers
D'HOSE Marleen, DEPREZ Rebecca, STERCKX Tom
Prijs:
€27,50 (kortingstarief geldig t.e.m.  04/07/2021)
Normale prijs €30,00

Heb je een vraag over deze activiteit?
Contacteer ons.

Log je in om je in te schrijven

Terug naar overzicht