04jun 21

Causerie - Timotheus in gesprek met Het Lezerscollectief

Shared Reading / Samen Lezen: een documentaire en een ontmoeting

Met een 45 minuten durende documentaire illustreren Jef Maes en Trees Heirbaut de werking van Samen Lezen in Vlaanderen door indrukwekkende stemmen aan het woord te laten: Dirk De Wachter, Tessa Kerre en Jan Steyaert leggen als academici uit hoe belangrijk deze vorm van ‘sociaal lezen’ is voor de (mentale) gezondheid, de uitbouw van kwalitatieve zorg en de leefkwaliteit van personen met dementie. Dichter des Vaderlands Mustafa Kör vertelt als ervaringsdeskundige hoe literatuur hem geholpen gesterkt heeft in zijn revalidatie. De film toont op een subtiele manier hoe de gemeenschappelijke droom van de drie oprichters (Jan Raes, Erik Van Acker en Dirk Terryn) verweven is met het oorspronkelijke en unieke verhaal van Jane Davis. In 2012 ontmoette zij Jef Maes en Dirk Terryn aan de universiteit van Antwerpen. 

Na inschrijving krijg je 3 dagen voor causerie de link naar de documentaire toegestuurd. Indien je later inschrijft krijg je die samen met de ZOOM-link een uur of twee voor de start. De avond zelf gaat Philippe Vandevorst in gesprek met de filmmakers Jef Maes en Trees Heirbaut en bezieler Dirk Terryn. Jef was nauw betrokken bij de oprichting van Het Lezerscollectief en Trees is een leesbegeleidster van het eerste uur.  Dirk Terryn, oprichter van het Lezerscollectief, is 'de verteller' in de film. Ook het wetenschappelijk onderzoek over de impact van Samen lezen komt ruim aan bod. De combinatie van de documentaire en het gesprek geeft een mooi zicht op de stille leesrevolutie die Het Lezerscollectief ontketent. 

De opbrengst van de avond gaat naar de vrijwilligersorganisatie Het Lezerscollectief, geregistreerd als goed doel.

 

Doelgroep: voor iedereen toegankelijk

Belangrijk:

  • Om deel te nemen heb je toegang tot het internet, een computer of laptop met webcam en liefst ook een koptelefoon (om echo geluidsinterferentie te voorkomen) nodig.
  • Je kan inschrijven tot ten laatste 4 uur voor de start.
  • Je ontvangt ongeveer een uur voor de start via mail een link om je te verbinden met de live uitzending.
  • Als je inschrijft krijg je achteraf de opname toegestuurd.
  • Als je niet rechtstreeks via de link in de mail met ZOOM kunt verbinden, kopieer de hyperlink en plak die in de kleine zoekfunctie bovenaan het tabblad.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de vereiste technische vaardigheid om te werken met ZOOM.

Wil je Timotheus-ambassadeur worden?

Je kan ook je vrienden en/of familie uitnodigen om mee te luisteren, zo breng je als ambassadeur nieuwe mensen aan in de grote Timotheus familie. Stuur hen deze link: https://inschrijven.timotheus.org/cursussen/causerie-timotheus-in-gesprek-met-het-lezerscollectief

Details

Data
vrijdag 04 juni 2021, 19:30-21:00
Toevoegen aan agenda06/04/2021, 19:30-21:00Europe/BrusselsCauserie - Timotheus in gesprek met Het LezerscollectiefShared Reading / Samen Lezen: een documentaire en een ontmoetingZOOM, online platform
Locatie
ZOOM, online platform
Organisator
Timotheus
Lesgevers
VANDEVORST Philippe, TERRYN Dirk
Prijs:
Vrije gift (minimum €5.00)

Heb je een vraag over deze activiteit?
Contacteer ons.

Log je in om je in te schrijven

Terug naar overzicht