19feb 21

Causerie - Timotheus in gesprek met Veerle Fraeters en Patricia Stoop

Middeleeuwse vrouwelijke spiritualiteit als inspiratie voor vandaag

Veerle Fraeters is als hoogleraar verbonden aan het onderzoeksinstituut Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen waar ze onder meer Middeleeuwse cultuurgeschiedenis en Mystieke literatuur doceert. Haar onderzoek richt zich op teksten die in de middeleeuwse cultuur in de marge stonden en bovendien ook lang genegeerd werden door de moderne wetenschap: alchemistische en hermetische teksten, visionaire en mystieke literatuur – allemaal teksttradities waarin innerlijke transformatieprocessen centraal staan. Ze is een expert op het gebied van de begijnenmystiek en publiceerde artikelen en bundels over tal van aspecten van de middeleeuwse vrouwelijke spiritualiteit. Een bijzondere fascinatie heeft ze voor de Brabantse mystica Hadewijch (Brabant, 13e eeuw), wiens liederen, visioenen en brieven ze momenteel uitgeeft (samen met Frank Willaert) en van inhoudelijk commentaar voorziet zodat ze weer toegankelijk worden voor de hedendaagse lezer. Ze geeft vaak lezingen voor een breder publiek over Hadewijchs liefdesmystiek en werkt geregeld samen met theatergezelschappen, schrijvers en muzikanten rond dat thema.

Patricia Stoop doceert historische Nederlandse letterkunde in het Departement Letterkunde van de Universiteit Antwerpen. Ze heeft een internationale reputatie opgebouwd als onderzoeker van de rol van (vooral religieuze) vrouwen in de geschiedenis van de middeleeuwse en de vroegmoderne Nederlanden en West-Europa, en de prekenstudie, en geeft daarover academische lezingen en voordrachten voor een ruim publiek. Ze is gefascineerd door de vraag hoe mensen door de eeuwen heen uitdrukking geven aan hun spiritualiteit en aan zichzelf. Met die vraag in haar achterhoofd onderzoekt ze vooral welke positie vrouwen konden bekleden in de door mannen gedomineerde middeleeuwse en vroegmoderne wereld, in hoeverre en op welke manieren hun pen opnamen en hoe zij, vaak ook in onderlinge samenwerking en ten behoeve van de gemeenschap waarin ze leefden, expressie gaven aan hun spiritualiteit en intellectuele en literaire kwaliteiten.

De opbrengst gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Doelgroep: voor iedereen toegankelijk

Belangrijk:

  • Om deel te nemen heb je toegang tot het internet, een computer of laptop met webcam en liefst ook een koptelefoon (om echo geluidsinterferentie te voorkomen) nodig.
  • Je kan inschrijven tot ten laatste 4 uur voor de start.
  • Je ontvangt ongeveer een uur voor de start via mail een link om je te verbinden met de live uitzending.
  • Als je inschrijft krijg je achteraf de opname toegestuurd.
  • Als je niet rechtstreeks via de link in de mail met ZOOM kunt verbinden, kopieer de hyperlink en plak die in de kleine zoekfunctie bovenaan het tabblad.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de vereiste technische vaardigheid om te werken met ZOOM.

Wil je Timotheus-ambassadeur worden?

Je kan ook je vrienden en/of familie uitnodigen om mee te luisteren, zo breng je als ambassadeur nieuwe mensen aan in de grote Timotheus familie. Stuur hen deze link: https://inschrijven.timotheus.org/cursussen/causerie-timotheus-in-gesprek-met-veerle-fraeters-en-patricia-stoop

Details

Data
vrijdag 19 februari 2021, 19:30-21:00
Toevoegen aan agenda02/19/2021, 19:30-21:00Europe/BrusselsCauserie - Timotheus in gesprek met Veerle Fraeters en Patricia StoopMiddeleeuwse vrouwelijke spiritualiteit als inspiratie voor vandaagZOOM, online platform
Locatie
ZOOM, online platform
Organisator
Timotheus
Lesgevers
VANDEVORST Philippe, STOOP Patricia, FRAETERS Veerle
Prijs:
Vrije gift (minimum €5.00)

Heb je een vraag over deze activiteit?
Contacteer ons.

Log je in om je in te schrijven

Terug naar overzicht